Tips från Pernilla


Två bra övningar för ett smidigare och bättre 2024

Nu börjar säsongen lida mot sitt slut. Blev det som du hade tänkt dig? Eller funderar du kanske på HUR du skall kunna bli lite bättre nästa år- slå längre eller rakare.

Faktum är att senhösten och vintern är perfekt tid för att träna golf. Kanske du är stel och behöver jobba med din rörlighet! Det ju inte ovanligt att stelheten smyger sig på med åren. Den vill du försöka bli av med.

Om ditt mål är att försöka spela bättre golf 2024, testa mina övningar så är du en bra bit på väg.

Flytta vikten och rotera på ett ”golfigt” sätt

Det här är en bra övning som hjälper dig att rotera lagom mycket och att flytta vikten på ett korrekt och ”golfigt” sätt.

Gör så här: Stå i golfuppställning och placera armarna rakt ut från sidorna. Rotera sedan bakåt och stanna till när armarna matchar klubban på marken. Därefter rotera igenom till full avslutning. Upprepa 10 gånger.

Rotera axlarna rätt

Många golfare har problem med att rotera upp i bak-svingen på rätt sätt, vilket ofta leder till oregelbunden bollträff. Med en korrekt uppvridning kommer dina möjligheter att slå bra slag att öka.

Gör så här:

Stå i golfuppställning och placera armbågarna så att de pekar ut från sidorna, pressa skulderbladen ihop. Rotera sedan fram och tillbaka samtidigt som du håller underkroppen stilla.

Notera att armbågarna bör peka ned mot marken när du roterar.

Upprepa 10 gånger.

Förbättra din uppställning och slå längre

Många golfare står alldeles för rakt i uppställningen och lutar fram över bollen genom att runda övre delen av ryggen istället för att fälla i höften.

Denna svaga uppställningsposition gör det svårt att rotera ordentligt och får till följd kortare slag.

Nedan hittar du två bra övningar som kommer att hjälpa dig att hitta den perfekta uppställningen för golf.

Toe Touch

Stå rakt med fötterna ihop.

Fäll överkroppen framåt genom att låta sätet jobba bakåt.

Ryggen bör bibehålla en rak linje och benen skall vara raka genom hela rörelsen.

Återgå till startposition och upprepa 10 ggr.

Träna höftfällning med gummiband:

Knyt ett gummiband runt ett dörrhandtag eller liknande och placera sedan gummibandet runt höfterna.

Starta rörelsen nedåt genom att fälla i höften.

Låt sätet jobba bakåt samtidigt som du håller blicken upp mot taket.

Återgå till startposition och upprepa 10 ggr.

Genom att träna in en korrekt fällning i höften kommer du att kunna skapa en mer atletisk uppställning som ger dig optimala förutsättningar för en bra och kraftfull sving

STÅENDE ARMPENDLING och ÖPPEN BOK

Roterar du tillräckligt i svingen? Här får du tips på hur du kan förbättra din rörlighet och på så vis slå längre.

Många golfare har problem med att vrida upp fullt i baksvingen. Orsaken till detta kan vara  stelhet i bröstryggen eller axlar. Här får du tips på två bra övningar som kommer att hjälpa dig att få igång din rörlighet för bättre uppvridning. 

Stående Armpendling

Ta din vanliga golfuppställning och låt armarna sträckas ut framför kroppen. Rotera sedan ena armen ut åt sidan tills armen är parallell med marken. Fortsätt sedan rörelsen genom att låta skulderbladet leda armens rörelse upp till toppläget. Upprepa 5 gånger per sida.

Öppen Bok

Ligg på sidan, med armarna utsträckta och händer ihop. Placera gärna en handduk under huvudet för avlastning.  Rotera sedan den övre armen ut mot sidan, återgå till startläget. Upprepa 5 gånger per sida.

STORKEN

Använder du höfterna rätt och effektivt i svingen? 

Att rotera höfterna korrekt i svingen är viktigt av flera skäl. Det hjälper dig att generera ordentligt med kraft och fart i svingen. Dessutom minskar risken för problem i ländryggen om du har god rörlighet i dina höfter.

Självtest

Ställ dig i golfuppställning med händerna på bröstet.

Rotera sedan höfterna fram och tillbaka samtidigt som du försöker hålla överkroppen stilla. 

Stå framför en spegel och jämföra själv om din höftrörelse liknar någon av filmerna nedan. 

Om du har svårt att rotera som på den första filmen är det dags att börja TRÄNA!!! Här nedan hittar du mitt bästa snabb tips!! 

Veckans övning kallas ”STORKEN” (se bild) och är ett mycket effektivt sätt att få igång höfterna som sätter fart på svingen!!! Dessutom ett bra sätt att förbättra rörligheten i dina höfter.

Gör så här:

Stå lätt framåtlutad, likt golfuppställningen, och placera samtidigt händerna mot ryggstödet på en soffa eller liknande.  

Placera sedan höger fot bakom vänstra benets ankel.

Rotera runt det sträcka benet (vänster) och tillbaka.

Upprepa 10 gånger per ben.

Håll överkroppen still.