Sebastian Söderberg in på livet!

På väg till Scottish Open 2015 som ska spelas på Gullane Golfclub mellanlandar Sebastian Söderberg på Delsjö Golfklubb för träning och han tar sig även tid för en intervju. En plats i Scottish open är hittills den största tävling Sebastian får möjlighet att vara med i, han är taggad men ändå så lugn!

Vi träffar Sebastian en fin och varm sommartorsdag uppe på Delsjö Golfklubb, han är nyss hemkommen efter 8 veckor på resande fot och lika många golftävlingar, bl a Nordea Masters där han spelade till sig sin hittills största framgång, en tredjeplats i en Europatourtävling med ett riktigt meriterat startfält.

Idag har han tränat en stor del av dagen och han ska även ge sig ut på banan i eftermiddag för träningsspel tillsammans med några av de andra elitspelarna på klubben – träning och åter träning speglar Sebastian väl.

Att vi uppmärksammar Sebastian beror inte bara på att han är en hårt tränande, genomtrevlig och sympatisk medlem i Delsjö Golfklubb utan också för att han, genom träning, tålamod, envishet och självklart en hel del talang, lyckats bli Golf Professional, etablerad på Challengetouren (CT) och till viss del även på Europatouren (ET) i år! Många medlemmar hajade nog till när han sågs i direktsändning på Nordea Masters inblandad i tätstriden alla fyra varven, klart före namn som Stenson, Jimenez, Björn, Cabrera-Bello m fl!

Tredjeplatsen på Nordea Masters är hans hittills största framgång och gav såväl förbättrad ranking som tillskott i kassan.

Vem är Sebastian och hur och varför har han kommit dit han kommit?
Sebastian, som fyller 25 år den 19 september, har förutom sin mamma och pappa även två yngre bröder. Familjen bodde i Brûssel fram till Sebastian fyllde tre år, då återvände Söderbergs till Sverige, till Perstorp i Skåne. Pappa och mamma spelade mycket golf och Sebastian följde allt oftare med sin pappa ut på golfbanan där han fick vara med lite då och då och slå golfslag. Där fanns också en korthålsbana vilket de lade allt mer tid på. När Sebastian var sju år flyttade de till Göteborg och Partille GK blev ”lekplatsen” för Sebastian och även hans yngre bröder. Golf blev helt enkelt ett naturligt och självklart val att hålla på med så fort det fanns en ledig stund från skolan – under sommarloven var det inte ovanligt att det blev 36 håls rundor dag efter dag! Länge var det lillbrorsan Martin som var den stora utmanaren, mycket talang fanns i honom och först när Sebastian var 16-17 år lyckades hann ta sig förbi – härifrån kommer troligtvis en del av hans egen teori om att talang är så klart en viktig ingrediens men det är träningen som ger de långsiktiga resultaten!

Att också kompisar betyder en hel del tror Sebastian på, själv hade han en likasinnad kompis som han spelade och tränade med många år – mellan 8 – 14 år så lekte och spelade de golf varje ledig stund, många rundor blev det under sommarloven! Men, säger Sebastian, ska jag ge ett råd till alla de juniorer som drömmer om att bli golfproffs så finns det i mina ögon bara en grundläggande sak och det är den egna viljan! Utan vilja kommer ingen framgång, inte på lång sikt menar han. Sebastian återkommer ofta under intervjun till resonemanget om den egna motivationen och viljan som i hans teori ger honom själv tillfredsställelsen, och glädjen att, genom träning och åter träning, uppleva sitt eget golfspel bli allt bättre. –” det är inte genom att bara hålla på med lattjolajbantävlingar på puttinggreenen som jag har utvecklats men jag är gärna med då och då som ett avbrott i den nötande mängdträningen”.

Sebastian kan anses som något av en ensamvarg vilket han själv tycker är en bra beskrivning av honom – ”jag har valt bort en hel del av det sociala livet, t ex födelsedagsfirande, nyårsfirande, fester, kompisaktiviteter mm för att jag verkligen vill ge allt för att komma så långt som möjligt inom golfen”. Belöningen, menar Sebastian, är varje gång träningen ger resultat i form av ännu bättre slag, lägre score, bättre resultat o s v

I sina egna ögon är han något av en ”träningsprodukt”, under 2014 blev det ca 2000 timmar golfrelaterad träning, här ingår även mental- och fysträning.

Sebastian startar året med att lägga upp en tränings- och tävlingsplan tillsammans med bl a Carl Magnusson som idag är en av hans tränare, en mycket viktig sådan. Då planeras perioder med olika delar (fys, teknik, spel, score) som sedan ändå korrigeras allt eftersom beroende på hur t ex tävlingsresultaten blir. Nu mer så går Sebastian allt mer på känsla vad han ska träna på, viktigast är att få in alla delar. –”Den mest givande träningen är när jag tränar på det jag känner för att träna på” säger han.

Någon materialspelare säger han sig inte vara, det är inte det viktigaste men självklart är materialet en viktig del! Sebastian har kontrakt med Taylor Made och testar allt så att varje klubba ska passa honom och hans sätt att slå bollen - klubborna ska passa svingen och inte tvärtom menar han.

När Sebastian var yngre så spelade han fotboll fram till 14 års ålder och innebandy ända till han var 17 år. Det är han väldigt glad för idag, förutom att det var kul så har det även bidragit till bollkänsla och en god grundfysik! Lagsport är dock inte riktigt hans grej säger han; -”jag tycker inte om att vara beroende av andras insatser, jag vill ha kontroll över mig själv och min insats” säger han. Han är dock tydlig med att han mer än gärna deltar i lag och lagtävlingar i golfsammanhang, oavsett om det är klubblag, collegelag eller landslag – ”att få vara med i laget ger inspiration och det är skönt att vara fler ibland, livet som golfproffs är egentligen väldigt ensamt och då blir de tävlingarna och träningarna väldigt givande”. Att han nu tagit en plats i SGF´s OS 2020-satsning är mycket glad över, oerhört motivationshöjande menar han och även ett bevis på att han idag är en av Sveriges bästa golfspelare!

Om vi blickar tillbaka några år så blev Sebastians golfsatsning alltmer seriös i och med att han gick på golfgymnasiet i Göteborg, det var också under den tiden som han blev medlem i Delsjö Golfklubb. Anledningen var att hans dåvarande tränare slutade och då lockades han av de möjligheter till träning och utveckling som Delsjö Golfklubb kunder erbjuda. –”Det bästa med Delsjö Golfklubb idag är mycket mer än så, engagemanget för junior- och elitverksamheten, hjälpsam och trevlig personal och en överlag god stämning” säger han. Han är också övertygad om att Delsjö Golfklubbs varumärke har stärkts i och med Svensk Golf´s uppmärksamhet i sina media avseende framförallt juniorverksamheten.

Efter gymnasiet åkte Sebastian över till USA, till Coastal Carolina University där han ingick i deras golflag. Man hör på Sebastian att de här åren varit mycket viktiga och roliga för honom, livet och träningarna med de andra spelarna och tränarna var mycket sporrande och inspirerande säger han. Man förstår det också när han får frågan om vad han har för favoritbanor, då väljer han att enbart nämna TPC Myrtle beach – ”känns alltid hemma att vara där, jag älskar att spela där och jag har många fina minnen därifrån”

2008 blev han uttagen i landslaget, han hade då haft en bra vår och bl a placerat sig på tionde plats i sin första Nordea Tour-tävling! Han blev då uttagen att representera Sverige i EM som Sverige också vann det året – för Sebastian var det inte enbart glädje då utan även lite tråkigt då han inte ficka spela så mycket. Han kände sig ändå delaktig i guldet genom att han ställde upp på de andra, peppade, gick caddie osv och här kommer tydligt Sebastians karaktärsdrag fram; för honom blev det ytterligare en motivationskälla till att vilja ännu mer och att träna ännu mer! Och efter ett ganska resultatmässigt tungt första år på college så lossnade det och framgångarna började komma!

Sebastian sporras även av andras framgångar. Ett exempel är i samband med Nordea Masters, veckan innan spelades Challengetouren i Tjeckien och då gladdes han väldigt åt Jens Fahrbring, som han umgåtts en hel del med, som vann och det taggade Sebastian inför Nordea Masters och kan ha påverkat hans fina spel en hel del enligt honom själv! Likaså hans collegekompis Björn Hellgren som har en liknande karriärsstege Sebastian, de har följt och sporrat varandra länge nu. Exempelvis hösten 2013 så vann Björn i Nordiska ligan (Nordea Tour / Eccotouren) och kort därefter vann Sebastian två tävlingar i Nordiska ligan på raken!

Om man ser till Sebastian framgångar så är som sagt Nordea Masters den hittills största, inte minst ekonomiskt! Rankingen är lika viktig som pengarna men pengarna ger trygghet men försvinner väldigt fort. Det kostar ca 300000 – 400000:- på Challenge Touren och ca 1 miljon kronor att spela på Europa Touren per säsong.

Självklart var han mycket glad över tredjeplatsen i Nordea Masters säger han men han var inte euforisk. Istället tar han fram de två första collegevinsterna samt de första två vinsterna på Nordiska ligan, tre av de fyra segrarna var dessutom i särspel och de vinsterna gav det största ”ruset” efteråt! Just känslan av att vinna, att få lyfta pokalen, är det som ger gåshud och otrolig glädje. Den känslan, menar Sebastian, ger allt tillbaka, allt slit, all träning är värd den! Det motiverar, ger energi och mersmak, Sebastian vill vinna igen!

Varför är Sebastian då så bra?
Jag har aldrig sett mig själv som bra, ser alltid saker jag måste bli bättre på, jag har svårt att vara nöjd säger han. Men i grund och botten är det så kul och så naturligt för mig. Jag vill spela mot de allra bästa. Jag vill tävla i de största tävlingarna, jag vill vara med och tampas i majors och jag vill spela på PGA-touren för där är de allra bästa spelarna! Där har vi också hans målsättning de närmaste 10 åren!

Hans devis är att dåliga slag hanteras med att glömma dem och det handlar om hur bra de dåliga slagen är. Tålamod är A och O och det har han jobbat mycket med tillsammans med sin mentala tränare och även med Carl för att hela tiden utveckla detta. I sammanhanget kommer även vikten av en god fysik in i samtalet. Sebastian menar att i dagens konkurrens så kommer man ingenstans utan en god fysik, något han själv allt mer lägger fokus på – ”titta på slaglängderna idag jämför med 10 - 15 år sedan. Tiger Woods var den som fick upp andras ögon för detta, han var i slutet av 90-talet en föregångare för fysikens betydelse för framförallt längden på slagen”. En god fysik hjälper också till att orka med den allt tuffare träningen, den mentala ansträngningen och dessutom känner man sig mycket fräschare säger Sebastian. Lite kuriosa, Tiger var en enorm idol för Sebastian i yngre dagar. Men det har avtagit lite de senaste åren.

Mycket till semester blir det inte, framförallt inte under sommarhalvåret. När han någon gång är lite ledig så blir det mest film och umgås med kompisar som gäller. Det finns massor av äventyrliga utmaningar som han gärna vill testa, typ hoppa fallskärm, men allt detta sparar han till framtiden. Nu när han har ett par dagar ledigt handlar det enbart om att koppla av mentalt, att inte tänka golf, mental vila är det absolut viktigaste

På torsdag börjar alltså Scottish open, den största tävlingen som Sebastian hittills ska vara med på! Målet är att klara cutten och samla erfarenhet! Att få se och uppleva hur spelet håller på den nivån. Han vet att marginalerna är små och att det blir viktigt med ett riktigt fräscht huvud! Han jämför det till viss del med Nordea Masters, det var då femte veckan i rad som han tävlade och han fick verkligen slita för att orka fokusera! Det roliga var att spela bra golf, omgivningen försökte Sebastian blocka bort helt, just för att orka. När man pratar med Sebastian förstår man verkligen hur viktigt det är med fokus, koncentration och målmedvetenhet – förutom all träning – för att nå sina mål.

Är du skrockfull Sebastian? Nej, inte direkt säger han och ler, men han har en grej, han markerar alltid bollen med ett enkronasmynt och kungens huvud måste alltid vara uppåt!

Stort lycka till i framtiden och nu närmast i Scottish Open Sebastian, vi ser fram mot att följa dig i dina kommande golfutmaningar!

Delsjö Golfklubb 2015-07-02

Åsa Lilja

 

Kommentarer