Golfen räknas nu som en skattefri förmån

Genom Skatteverkets kommentarer och förkunnande vet vi följande: Golf är fullt ut avdragsgill som friskvårdsförmån för arbetsgivare. Alla arbetsgivare är godkända men personen som tar emot friskvårdsbidrag måste vara anställd. Egenföretagare – driver firma – får inte göra avdrag för motion eller friskvård.

För arbetsgivaren

En förutsättning är att all personal erbjuds förmånen, dvs att spela eller lära sig spela golf. Det maximala avdragsbeloppet är 5 000 kronor per år. Det spelar ingen roll om den totala spelkostnaden överstiger denna beloppsgräns, understiger den eller är uppdelad i flera mindre belopp.

För arbetstagaren

Godkända avdragsgilla förmåner inom golf

• Spelrättsavgift (För att tydliggöra är den delen av avgiften som medlemmar betalar för sitt medlemskap som utgör spelavgift underlag för friskvårdsbidrag. Titta gärna på din egen faktura så ser du uppdelningen av avgiften)
    • Greenfeeavgifter (under 1 000 kr per tillfälle)
    • Egen träning på drivingrange
    • Golfträning, t.ex. nybörjarkurser, golfkurser, golflektioner (under 1 000 kr per tillfälle) och rådgivning i kost- och motionsfrågor
    • Års- eller säsongskort för korthålsbana
    • Års- eller säsongskort till träningsanläggning eller träningsområde

Inte godkänt som avdragsgill förmån

• Medlemsavgiften till golfklubben (samma gäller all föreningsidrott)
    • Tränings- och motionsredskap, dvs golfklubbor och annan utrustning
    • Deltagaravgift i golftävlingar

Arbetsgivare bestämmer

Att Skatteverket anser golfen som friskvård innebär inte att din arbetsgivare automatiskt gör det. Kontrollera vilka regler som gäller för din anställning och huruvida arbetsgivare godkänner golf som friskvård.

Skatteverket

Tolkningen av domen i Högsta förvaltningsdomstolen är relativt färsk och vi hoppas att Skatteverket gör ett mer klargörande ställningstagande avseende vad som utgöra skattefri friskvård inom en snar framtid.

Läs gärna mer påwww.golf.seochwww.skatteverket.se